TOP biedt Interim SHE-Q Management op Nord Stream project

Nord Stream
Nord Stream is een consortium van de energieleveranciers: Gazprom, Wintershall, E-on, Gasunie & GDF Svez. Nord Stream heeft als doel om twee gasleidingen over de zeebodem van de Baltische Zee aan te leggen. De leidingen lopen van Russische Vyborg naar het Duitse Lubmin Op 6 september 2011 heeft Vladimir Poetin hoogstpersoonlijk de hendel overgehaald, waardoor er aardgas is gaan stromen (door de eerste leiding) van Rusland, dwars door de Baltische zee, naar het vaste land van Duitsland.

Met de gasleiding hoopt de Europese Unie te gaan voldoen aan haar CO2 reductie doelen.

Zodra de tweede lijn eind 2012 ook operationeel wordt, zal er in de komende 50 jaar een totale capaciteit van 55 miljoen m3 Russisch gas naar Europa stromen.

kaart pijplijn Nordstream

Nord Stream foto

Een joint venture tussen Boskalis Offshore b.v. en Tideway Offshore Contractors, genaamd ‘BOTW’, is opdracht gegeven om een trench aan te leggen waarin de gasleiding komt te liggen. Saipem zal met haar pijpenleggers de leiding in de trench plaatsen. Daarna zal BOTW de trench backfillen.

De concrete opdracht
Op het moment dat TOP het interim-management op zich nam, bevond het project zich in de laatste fase voor opstart van het baggergedeelte (het aanleggen van de trench). De opdracht van de Joint Venture aan de interim SHE-Q manager van TOP is kort weer te geven als:

Het voltooien en indienen van formele contractdocumenten voor approval door de klant
(o.a. SHE-Q Management Plan, Risk Assessment Procedure, Emergency Response Procedure, Waste Management Procedure, Noise Management Procedure, Incident Reporting Procedure);

Effectieve implementatie van de inhoud van deze documenten binnen de Joint Venture project-organisatie, alsook aan boord van alle schepen
(hoppers, backhoe dredger, sleepboten, splijtbakken, crew-schepen, survey schip);

Implementeren van een succesvolle en effectieve methode voor het registreren van onveilig gedrag en onveilige situaties

Voorbereiden en begeleiden van een HSES-audit op de Joint Venture door de klant;

Een uitdaging die TOP met enthousiasme is aangegaan en met positief resultaat heeft volbracht en nog belangrijker; een tevreden klant;

  • “Thank you for your short but effective intervention. I think you pushed the project with respect to QHSE performance quite in a good direction!”