Smit Lamnalco: Klant aan het woord!

Smit Lamnalco is dé toonaangevende dienstverlener in veilige en efficiënte sleepdiensten alsook in aanverwante maritieme dienstverlening voor de olie- & gas terminal industrie. De  ongeveer 200 schepen worden aangestuurd en begeleid door meer dan 3000 medewerkers. In meer dan 30 landen levert Smit Lamnalco maritieme dienstverlening op maat die altijd is afgestemd op de operationele vraagstukken van mondiale klanten in lokale markten. Smit Lamnalco is hierdoor gespecialiseerd in het vertalen van internationale eisen t.a.v. veiligheids, logistiek, aan- & afmeren en sleepdiensten naar onshore- & offshore activiteiten in uitdagende omgevingen. Smit_Lamnalco_WEB

De fusie van SMIT Terminals en Lamnalco maakte een nieuw management systeem noodzakelijk. Het ‘Smit Lamnalco Integrated Management Systeem’ (SLIMS) is sterk vernieuwend in de markt: Naast de breed geaccepteerde normen als ISO, OHSAS en ISM, is Smit Lamnalco opgegaan voor de ‘best practice’ in de offshore industrie: de ‘Offshore Vessel Management and Self-Assessment (OVMSA) Guidelines’.

“Het ontwerpen en bouwen van een compleet nieuw management system is gezien onze marktpositionering geen gemakkelijke opgave”, aldus Erik Nuhoff, Group SHE-Q Manager. “Juist daarom hebben we gebruik gemaakt van de in-house expertise van TOP Management Consultants. De ontwikkeling van een RACI-systeem (Responsible, Accountable, Consulted, Informed) alsook de RI&E (Risico Inventarisatie & -Evaluatie) van ons hoofdkantoor in Rotterdam zijn afgelopen zomer uitbesteedt aan TOP”.

“Omdat het gehele systeem nieuw is, zochten we een simpele en snelle manier voor de SLIMS gebruikers om per proces de meest belangrijke rollen en verantwoordelijkheden te zien, zonder eerst het hele systeem te moeten doorgronden. TOP heeft, op basis van de beschikbare en SLIMS documentatie, simpele en overzichtelijke RACI-tabellen beschikbaar gemaakt”. Een goede RACI-tabel geeft snel inzicht in de belangrijkste rollen, taken en verantwoordelijkheden in procedures. “Wat wij nodig hadden, was een expert in management systemen, met uitmuntende vaardigheden in het houden van overzicht in de verschillende rollen en verantwoordelijkheden die ook nog eens de maritieme en offshore markt kent als z’n broekzak. Toen hebben we contact gezocht met TOP”.

Smit_Lamnalco_SL_Tiger_WEB

“Een RI&E voor ons nieuwe hoofdkantoor in Rotterdam was nodig vanwege onze OHSAS 18001 certificatie. TOP nam de leiding in het proces en regelde de noodzakelijke interviews en bezoeken. Een week later werd een pragmatisch en gevalideerd RI&E-rapport gepresenteerd. TOP was zelfs aanwezig tijdens de certificatie-audit conform OHSAS 18001 om de gekozen aanpak en uitkomst te presenteren aan de auditors”.

“We kunnen en willen niet stil blijven zitten en op dit moment verkennen Smit Lamnalco en TOP samen de mogelijkheden tot het ontwikkelen van een in-house training programma. Certificering is één, maar een blijvende effectieve en zinvolle implementatie is iets compleet anders. Het trainingsprogramma dat door TOP is voorgesteld voorziet in een blijvende verankering van SLIMS in de organisatie. Zowel op kennis en toepassing van het systeem als op de ‘zachte skills’ van de gebruikers. De perfecte mix!”.

Erik Nuhoff

Group SHE-Q Manager Smit Lamnalco